Selvværd
Dit selvværd er den indstilling du har til dig selv og den måde du tænker om dig selv på.
Det er den værdi du giver dig selv og den overbevisning du har om dig selv.
Vores selvværd udvikler sig livet igennem.
Som små nyfødte babyer er vi kærlige og forholdsvis ubekymrede små væsner.
Men vi udvikler livet igennem ”teorier” om os selv, der undervejs udvikler sig til personlige sandheder. Vi bliver formet af forældre, lærere, venner, samfund, kærester, arbejdspladser, succeser og fiaskoer.Vi bærer præg af vores oplevelser samt de miljøer og udvekslinger vi har været i undervejs.
”Hvem er jeg egentligt?”, kan være rigtig svært at svare på.
# Hvilken historie fortæller vi os selv? #
Selvværdet ligger både i det selvbillede vi selv skaber, men også i det vi støttes i fra omgivelser og samfund.
Men hvordan fortæller du din egen historie? Om dig selv. Hvilket billede og hvilken fortælling tager du til dig som din egen. Er det en god fortælling som nærer dig eller holder din historiefortælling dig fast i nogen sider, der gør at du ikke udlever dine ønsker og drømme? Vi forsøger at tilpasse os, klipper en hæl og en tå, gir afkald på dele af os selv, for at passe ind.
At arbejde med sit eget selvbillede og selvværd kræver en vis portion ærlighed, sårbarhed, bevidsthed, mod og velvilje.
Der er faktisk kun én af lige netop dig
og det er den du skal være, -ikke nogen anden!
Tanker
Er tanker virkelige toldfrie?
Nej, faktisk ikke, vores tanker skaber følelser.
Følelserne mærker vi.
Nogen gange fanges vi også af følelserne på uhensigtsmæssig vis. Langt de fleste har oplevet, hvordan følelser kan overtage det rationelle sind.
Følelserne overrumpler vores personlighed, vi trækker os og ved ikke hvad vi skal gøre.
Vi bliver fortabte, kede af det eller måske vrede. Måske kommer vi til at handle herfra og skaber forviklinger for os selv.
Selvom vores tanker driller, er negative eller tilbyder den samme tanke igen og igen og prøver at stoppe os, så behøver vi hverken tro på dem og lytte til dem, lige såvel som de ej behøver, at være sande.
Det er muligt at arbejde sig frem til et bedre selvværd og få en stærkere og sundere opfattelse af sig selv.
Vores selvværd kan altid vokse. Vi kan blive stærkere indeni. Og vi kan lære at styre tankerne i en sundere retning, så vi ikke får det skidt indeni.
Lavt selvværd
Men typisk, så sammenligner vi os med andre og vurderer os som mere eller mindre værd. Vi kan også forsøge at fremvise os som en anden, -måske en version som vi tror, er mere spændende og attraktiv. Den perfekte version.
Kernen i det lave selvværd er ofte, at vi ikke føler os gode nok, ikke pæne nok, ikke dygtige nok. Deroveni kommer de nedladende og destruktive tanker og måske leder vi oven i købet efter beviser her på. Det lave selvværd medfører angst og usikkerhed. De fleste af os, har prøvet at være i kontakt med følelsen af, at være værdiløs og ikke betyde noget. Mange unge har sågar været omkring tanken, om der mon var nogen, der ville savne dem, hvis de ikke var her mere. Selvværdet kan blive så lavt, at vi mister lysten til at leve livet.
I dag bliver mange børn og unge præsenteret for en verden fyldt med muligheder. Selvtilliden kan være i top, de unge er klædt på til, at verden ligger åben for deres fødder og tilliden til, at de kan både det ene og det andet, fejler i hovedreglen ingenting. Det er let at blive trukket i forskellige retninger og miste eget fodfæste inden vi overhovedet har fundet det. Vi søger måske, at finde vores egen værdi gennem andres øjne. Vi fjerner os fra at kunne mærke os selv og vores eget værd.
Selvværd er at kunne skinne klart og tydeligt på vores egen scene. At stå i rampelyset, ikke for at imponere andre, - men for at folde vores eget sæt vinger ud, finde vores egen unikke farvepalet og gøre vores egen verden harmonisk og afbalanceret.
Det er et godt solidt fundament at bevæge sig ud i verden på.